A büntetés-végrehajtás alapelve(i) - Juhász, Zsuzsanna (Magyar Rendészet, 2019)
A normalizáció alapelve az Európai Börtönszabályokban rögzített emberi jogi elv és számos ország, különösen a skandináv börtönrendszerek alapértéke. Az alapelv az jelenti, hogy a hatóságok nem avatkozhatnak be a fogvatartottak életébe annál jobban, mint az a börtönkörnyezetben szükséges, illetve igényli, hogy a hatóságok tevékenyen teremtsenek olyan feltételeket, amelyek – amennyire csak lehetséges – hasonlítanak a szabad társadalomban fellelhetőhöz. Néhány megközelítésben a normalizáció koncepciója azt is jelenti, hogy a börtönhatóságoknak kell elősegíteniük az egyes fogvatartottak törekvését arra, hogy a végrehajtás alatt megvalósítsák saját „normalitásukat.” De milyen korlátozásokat foglal magában a személyi szabadság elvonása és mi tekinthető normálisnak egy végrehajtási intézetben, illetve a kinti társadalomban? A jelen írás ezeket a kérdéseket vizsgálja az elmélet, illetve a gyakorlat oldaláról.