A szexuális motivációjú emberölést elkövetők tipológiavizsgálata hazai mintán - Erdélyi, Ákos (Magyar Rendészet, 2026)
Cél: A szexuális motivációjú emberölések hazai vizsgálata nem örvend túl nagy népszerűségnek, aminek oka vélhetően az, hogy prevalenciája igen alacsony, így stabil, kvantitatív alapokon nyugvó következtetéseket nehéz megfogalmazni a jelenséggel kapcsolatban. Ennek ellenére a nemzetközi szakirodalomban szép számmal találkozunk olyan empirikus beszámolókkal, amelyek nemcsak magát a bűncselekményt, hanem a szexuális emberölés elkövetőit tanulmányozzák. Ennek eredményeképp, az évek során több olyan tipológia is született, amely a szexuális emberölés elkövetőit klasszifikálja. Jelen tanulmány célja egyrészt ezeknek az elkövetői tipológiáknak és típusoknak a bemutatása, másrészt saját, doktori kutatásom eredményei alapján meghatározott és differenciált elkövetői típusok ismertetése. Módszertan: Részben szakirodalmi feldolgozás alapján mutatom be a külföldi elkövetői tipológiákat, míg az általam megalkotott elkövetői típusok bemutatása során az elvégzett, kvalitatív módszertanon alapuló kutatást prezentálom. A kutatásban a 2000 és 2023 között elkövetett szexuális motivációjú emberöléseket és azok elkövetőit vizsgáltam, összesen 23 fő elkövető bevonásával. A vizsgálat aktakutatáson alapult, a feldolgozott eljárási dokumentációkat pedig tartalomelemzésnek vetettem alá. Eredmény: A kutatás során három különböző elkövetői típust sikerült azonosítani a hazai mintán. A differencia alapja részben a primer motivációban, részben az elkövetési magatartásban érhető nyomon. A differenciák alapján elkülönített három elkövetői típus a megtorló-reaktív (N = 7), a szexuális-proaktív (N = 13) és a nekrofil-antiszociális (N = 3) típusok. Következtetés: Noha a szexuális motivációjú emberölések előfordulási gyakorisága Magyarországon is alacsony (a vizsgált 23 év alatt mindössze 24 ilyen jellegű bűncselekményt rögzítettek), empirikus vizsgálata szükséges. A kutatás során bebizonyosodott, hogy a kis mintaelemszám ellenére is meg lehet ragadni azokat a karakterisztikákat, amelyeket szem előtt tartva különbséget lehet tenni az egyes szexuálisemberölés-bűncselekmények és elkövetői típusok között. A kapott eredmények pedig nemcsak a tudományos gondolkodásban újszerűek, hanem a gyakorlatban is jól alkalmazhatók, különösképpen a bűnügyi profilalkotás terén.