Prediktív bűnmegelőzés a kiberbűnözés ellen: Egy MI-alapú szoftver fejlesztésének indokoltsága és lehetőségei - Árpás, Béla; Gyaraki, Réka; Priski, Zsanett (Magyar Rendészet, 2026)
Cél: A tanulmány középpontjában egy olyan mesterségesintelligencia- (MI-) alapú innovatív szoftver koncepciója áll, amely az online térben elkövetett bűncselekmények prediktív megelőzését célozza meg. A kiberbűnözés jelentős térnyerésével párhuzamosan megnőtt az igény olyan proaktív, technológiai eszközök iránt, amelyek nem csupán a bűncselekmények utólagos felderítésére, hanem azok hatékony megelőzésére is alkalmasak. A tanulmány arra a komplex kérdésre keresi a választ, hogy lehetséges-e egy olyan adaptív rendszer fejlesztése, amely képes valós időben azonosítani azokat a felhasználókat, akik online magatartásuk alapján magasabb viktimizációs kockázati indexszel rendelkeznek. Módszertan: A kutatás során átfogó, interdiszciplináris megközelítéssel, prediktív rendészeti és kockázatelemzési modellek alapján dolgoztunk ki egy koncepcionális keretrendszert. A módszertan alapját a meglévő MI-alapú szoftverek összehasonlító elemzése, a SWOT-analízis, a reprezentativitás biztosítására vonatkozó kutatásmódszertani elvek és az adatvédelmi kérdések részletes tanulmányozása adják. Megállapítások: A kutatás rámutatott, hogy egy intelligens szoftver képes lehet az online jelenlét kockázati tényezőinek azonosítására, és a felhasználói viselkedés mintázatai alapján személyre szabott prevenciós javaslatokat nyújtani. Ez jelentősen elősegítheti a tudatos internethasználatot és hatékonyabbá teheti a bűnmegelőzési stratégiákat. Érték: A tanulmány eredményei alapján egyértelműen elmondható, hogy az MI-alapú, prediktív szoftverek jelentős szerepet tölthetnek be a jövő rendészeti stratégiáiban. A jövőbeli kutatási irányok prioritásai között szerepel a gyakorlati implementáció, a normatív keretrendszer fejlesztése és az etikai aspektusok szisztematikus integrálása.