A rendőri munka újjászervezése a mai Pest vármegye területén 1945-ben - Öveges, Kristóf (Magyar Rendészet, 2026)
Cél: A mai Pest vármegye területén 1945-ben újjászervezett rendőrségi szervezetrendszer bemutatása, a korabeli jogi normák, valamint a társadalmi és politikai tényezők tükrében. Módszertan: Jogi normák és szakirodalmi adatok történeti szemléletű feldolgozása, elemzése. Megállapítások: A második világháború utolsó hónapjaiban a Horthy-rendszer államgépezete, államigazgatási rendje felbomlott, ami magával hozta a korábbi rendészeti igazgatási modell megszűnését is. 1945-ben felszámolták a csendőrséget, létrehozták a népi demokratikus rendőrséget, és nagy változások következtek be a rendészetet szabályozó jogi környezet tekintetében is. Ez természetesen nagy hatással volt a mai Pest vármegye területén élő állampolgárokra és a rendőrség nagyrészt újoncokból szerveződő állományára is. Több mint 20 éve Pest megyében dolgozó rendőrtisztként és rendészettörténeti kutatóként ebben az írásban szeretném bemutatni a főkapitányság elődszerveinél végzett rendőri munkát és a háború utáni közbiztonsági viszonyokat. Érték: A második világháború pusztításai után a közbiztonság és a belső rend helyreállításának feladata egységes és hatékony rendőri szervezetet kívánt. Ennek alapköveit rakták le 1945-ben.