A pszichoedukáció szerepe a rendészeti felsőoktatásban - Radvánszki, Ronett (Magyar Rendészet, 2026)
Bevezetés: A felsőoktatásba való belépés kritikus életszakasz, különösen a hivatásos szolgálatra készülő rendészeti hallgatók számára, akik egyszerre civil egyetemisták és tisztjelöltek. A kettős jogviszony, a fizikai és pszichés alkalmassági követelmények, valamint a hierarchikus intézményi struktúra jelentős mentális terhelést ró a hallgatókra. Célkitűzés: A tanulmány célja, hogy bemutassa a rendészeti felsőoktatásba belépő hallgatók pszichés kihívásait, valamint azt, hogy a pszichoedukáció hogyan járulhat hozzá a mentális jóllétük megalapozásához és a hivatásos létre való felkészülésükhöz. Módszertan: A tanulmány nemzetközi és hazai szakirodalmi források áttekintésével mutatja be a rendészeti hallgatók pszichoedukációjának jelenlegi helyzetét, fókuszálva a Nemzeti Közszolgálati Egyetem „Társadalmi és kommunikációs ismeretek” tantárgyára és módszertani gyakorlatára. Eredmények: A vizsgálat rámutat arra, hogy a rendészeti pszichoedukációs beavatkozások – különösen élményalapú, kompetenciafejlesztő megközelítésben – hozzájárulhatnak a hallgatók rezilienciájának, önismeretének és érzelemszabályozásának fejlődéséhez. A nemzetközi gyakorlatokkal összevetve a magyar modell több szempontból innovatív és adaptálható. Következtetések: A pszichoedukáció beépítése a rendészeti felsőoktatásba nemcsak a lemorzsolódás csökkentéséhez és a tanulmányi sikerességhez járulhat hozzá, hanem hosszú távon a szakmai alkalmasság és mentális egészség fenntartásához is. A kutatás hiánypótló módon hívja fel a figyelmet a hallgatók célzott pszichés támogatásának szükségességére.