Az első hősi halált halt detektív, Kalmár József - Mátyás, Szabolcs (Magyar Rendészet, 2026)
A magyar kriminalisztika- és rendészettörténetben kevés figyelmet kap a hivatásuk végzése közben életüket vesztett rendőrök emlékének ápolása. A tanulmány Kalmár József detektív emlékét idézi fel, aki 1915. február 4-én, szolgálatteljesítés közben vesztette életét, így ő lett a magyar kriminalisztika első hősi halált halt detektívje. A szerző célja, hogy méltó emléket állítson ennek a mára szinte teljesen elfeledett rendőrhősnek, valamint az olvasó elé tárja rövid, de példamutató életútját. A cikk több korabeli sajtóbeszámolót, családi visszaemlékezést és történeti dokumentumot is feldolgoz, rekonstruálva Kalmár József életének főbb mozzanatait. A kutatás során „helytörténeti nyomozás” is zajlott, amely Babót település lakóinak kollektív emlékezetére támaszkodott. A tanulmány feltárja Kalmár József családi hátterét, rendőri pályafutását, tragikus halálának körülményeit, valamint azt, hogy miként őrződött meg emléke a család és a helyi közösség kollektív emlékezetében. Részletes leírást ad a gyilkosság napjáról, a temetés körülményeiről, valamint az 1930-ban felállított emlékműről. A kutatás eredményeként rekonstruálhatóvá vált Kalmár József élettörténete. A detektív rövid életének története a rendőri hivatás veszélyeire hívja fel a figyelmet. A tanulmány hozzájárul a kriminalisztika-történet elfeledett hőseinek a megismeréséhez, és ösztönözheti a rendészettudomány képviselőit hasonló jellegű kutatások elvégzésére.