Újragondolt szerepek a biztonság megteremtésében, PhD-kutatási jelentés - Zsolt, Lippai (Magyar Rendészet, 2025)
Cél: A kutatás célja a magánbiztonság precíz elméleti alapjainak kidolgozásához való hozzájárulás a jövőbeni eredményesebb és hatékonyabb rendészeti működés érdekében; a tevékenység jelenkori állapotanalízisének elvégzése; az egyes szerepvállalások, belépési feltételek kidolgozása; az állami peremfeltételek, feltételrendszerek, a jogi és tulajdonosi felelősségek kimunkálásához való hozzájárulás. Módszertan: A kutatás során a releváns nemzetközi és hazai szakirodalom, jogszabályok, belső normák, az elérhető online és papíralapú adatbázisok és egyéb anyagok feldolgozására került sor. A kutatási eredmények folyamatos és összehasonlító vizsgálatával pedig a téma egészének elméleti és gyakorlati szempontok szerinti vizsgálta valósult meg. Megállapítások: A kutatás során feltárt eredmények alapján megfogalmazhatók olyan ajánlások és alternatívák, amelyek jelentős mértékben járulhatnak hozzá az állami rendészeti szervek további tehermentesítéséhez, továbbá a nemzetgazdasági szempontból is gazdaságosabb, költséghatékonyabb, a magánbiztonsági és önkormányzati szektorral együttműködő, erőforrásaival hatékonyan gazdálkodó rendőri működéshez. Érték: A kutatási jelentés szerzője a magánbiztonság átfogó tudományos kutatásához, feltérképezéséhez kíván hozzájárulni, felismerve annak tényét, hogy a kutatott téma a rendőri működés folyamatosan időszerű kérdése, ugyanis a rendőrség működésében az elmúlt két évtized számos, addig nem tapasztalt helyzetet eredményezett. A feladatok és elvárások mennyiségi és minőségi átalakulása a biztonság megteremtésének és fenntartásának állami és nem állami szereplői közötti kapcsolat átértékelését is szükségessé teszi. Az elkészített PhD-dolgozat tudományos eredményei e tevékenység tanulmányozásához nyújtanak segítséget.