Kutatásom naplója, avagy gondolatok és anomáliák az online fizetésekkel kapcsolatos visszaélések köréből - Nikiforosz, Packosz (Magyar Rendészet, 2025)
Bevezetés: Az online fizetések megbízhatósága alapvető fontosságú a gazdasági rendszer stabilitása szempontjából, ezért az ezekhez kapcsolódó bűncselekmények kérdésköre napjaink digitális társadalmának egyik kulcsterülete. A cikk az online fizetésekhez kapcsolódó bűncselekmények multidiszciplináris vizsgálatát tűzi ki célul, rámutatva a kriminalisztikai, jogi és szociológiai nézőpontokból eredő kihívásokra. Célkitűzések: A kutatás célja az online fizetési visszaélésekhez kapcsolódó jelenségek komplex elemzése a jogtudomány, kriminalisztika és szociológia területeinek szintézisével. Kiemelt figyelmet fordít arra, hogyan definiálható a kibertér és a fizikai tér metszéspontjain keresztül a bűnelkövetői tevékenység, valamint milyen eszközökkel és módszerekkel növelhető a bűnüldözés és a bűnmegelőzés hatékonysága. Módszertan: A kutatás jogdogmatikai elemzésre, statisztikai trendvizsgálatokra és szekunder adatokra alapozva tárja fel a bűncselekmények természetét. A multidiszciplináris megközelítés lehetővé teszi az elméleti alapok és a gyakorlati alkalmazások összekapcsolását, miközben innovatív megoldásokat keres a kriminalisztikai és jogi eszközök fejlesztésére. Eredmények: A kutatás előzetes eredményei alapján az online fizetési visszaélések mögött meghúzódó legfontosabb tényezők a kibertér anonimitása, a pszichológiai manipulációs technikák elterjedése, valamint a szabályozás hiányosságai. A szervezett bűnözés kibertérbeli formái újradefiniálják a bűnszervezet fogalmát, míg a bűnmegelőzés hatékonyságát jelentős mértékben befolyásolja a szolgáltatók és a hatóságok együttműködése. Konklúzió: A tanulmány rávilágít arra, hogy az online fizetési visszaélések elleni küzdelemben a proaktív bűnüldözési stratégiák és a magas szintű szolgáltatói együttműködés kulcsszerepet játszhatnak. Az eredmények alapján az elkövetők elleni hatékony fellépés érdekében elengedhetetlen a multidiszciplináris szemlélet, valamint a társadalmi tudatosság „tudatosabb” növelése.