A szabálysértési őrizet evolúciója - Tamás, Skorka (Magyar Rendészet, 2025)
Bevezetés: A szabálysértések igazgatásellenes és kriminális magatartásokra oszthatók, amelyek közül a kriminális jellegű jogsértések társadalomra veszélyessége nagyobb. Ez indokolja, hogy a szabálysértési elzárással is sújtható szabálysértések elkövetőivel szemben sajátos eljárási rendet határoz meg a szabálysértési jog. Célkitűzés: A szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértés elkövetése miatt szabálysértési őrizetbe vett személlyel szembeni gyorsított eljárás feltételrendszerének, kialakulásának vizsgálata a szabálysértési jog kezdeteitől. Módszertan: A vizsgálat során áttekintettem az első, a második, valamint a hatályos szabálysértési kódex joganyagát. Ennek során összehasonlítottam a három törvény rendelkezéseit a szabálysértési őrizet, az eljáró hatóságok és az eljárás tekintetében. Eredmények: Az elemzések azt mutatják, hogy a szabálysértési jog – kvázi kihágási jogként – nem nélkülözheti a kriminális jellegű szabálysértések esetén a kényszerintézkedések – köztük a szabálysértési őrizet – alkalmazását, és az ehhez szükséges jogszabályi környezet adott. Következtetések: A jogalkalmazó szervek fokozott együttműködése szükséges, hogy az őrizetbe vétel formai és tartalmi követelményei egyaránt érvényesülni tudjanak.