Hogyan kommunikálunk? Kutatói rendőrkávéházak és fókuszcsoportos interjúk a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei rendőrök körében, 1. rész - Hunor Lehel, András (Magyar Rendészet, 2025)
Bevezetés: A rendőrségi kommunikációval szemben is elvárás a hatékonyság, azonban jelenleg a magyar rendőrség nem rendelkezik kommunikációs stratégiával. Célkitűzések: A tanulmányban arra keresem a választ, hogy a rendőrök miként vélekednek arról, hogy hogyan kommunikálnak egymással, vezetőikkel, a társszervekkel és médiaszolgáltatókkal, illetve a rendőrség mint szervezet hogyan jeleníti meg önmagát a külvilág felé. Módszertan: Először a rendészettudományban szárnyát bontogató kvalitatív kutatási módszer, a kutatói rendőrkávéház segítségével kérdeztem meg a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársait. A kétalkalmas Police Caféban heterogén mintavétellel választottam ki a bűnügyi és rendészeti szakterületekről érkező résztvevőket, akik négy előre meghatározott, rendőrségi kommunikációt érintő témában mondhatták el véleményüket, meglátásaikat. Ezután szintén kétalkalmas félig strukturált fókuszcsoportos interjú keretében a vármegyei rendőr-főkapitányság és a helyi szervek bűnügyi, valamint rendészeti vezetői nyilatkoztak a belső és külső kommunikációról, a kommunikációs zajokról, problémamegoldási javaslataikról. Eredmények: Megállapítottam, hogy bár 2023-ban felülvizsgálták és módosították a kommunikációs szolgálatra, illetve a külső kommunikációra vonatkozó belső normát, még mindig hiányzik az átfogó stratégia, amellyel szemben komplex követelmények és garanciák fogalmazhatók meg. A megkérdezett rendőrök és rendőri vezetők egyöntetűen egyetértettek abban, hogy változtatásokra van szükség a rendőrségen belüli belső és külső kommunikációban. Konklúzió: A kitűzött rövid, közép- és hosszú távú szervezeti célok, illetve feladatok lefektetéséhez egy olyan tervre van szükség, amely megfogalmazza a fő irányt, és felkészít a jövő várható és váratlan eseményeire. Ezt egységes követelményekkel és előírásokkal lehetne elérni. A továbbiakban ugyanez a kutatási folyamat zajlik majd Pest vármegyében is, amelynek eredményeit egy újabb tanulmányban szándékozom közreadni.