A vallásgyakorlás és a fogvatartottakkal kapcsolatos reintegrációs tevékenység a magyar börtönügy jogszabályi fejlődésében - Erdélyi, Csaba (Magyar Rendészet, 2025)
A vallásgyakorlás és a börtönlelkészi szolgálat a büntetés-végrehajtási szervezet reintegrációs tevékenysége céljainak megvalósulásához való kapcsolódását mutatja be a tanulmány a kodifikációs előzmények áttekintésével. A történelmi előzményeket követően, valamint a kodifikációs változások eredményeként megszületett hatályos jogi környezetben a reintegrációs tevékenység szakmai szempontjait kifejezetten támogathatja a börtönlelkészi szolgálat által koordinált vallásgyakorlás. Ezen eszközök hatékony alkalmazásának előfeltételei és egymást kölcsönösen kiegészítő részei a reintegrációs és a vallásgyakorlás szempontjából is magas szintű szakmai ismeretek. A szerző saját megfigyelései és tapasztalatai alapján olyan paradigmát vázol, amelyben a vallásgyakorlás a sikeres reintegráció katalizátoraként jelenik meg.