Az állami rendvédelmi, valamint a magánbiztonsági szereplők intézkedésikultúra-váltásának együttműködési és képzési lehetőségei - Trapp, László (Magyar Rendészet, 2024)
A 21. század egyik nagy kihívása a nemzetbiztonsági tényezők garantálásán túl a napi közbiztonság magas szintű szavatolása, aminek megteremtéséhez újszerű és hatékony, ugyanakkor jogállami keretek között értelmezett tevékenységre van szükség. Magyarország Nemzeti Biztonsági Stratégiája előirányozza azokat a törekvéseket, amelyek az intézkedésikultúra-váltást segítik elő, amely magában foglalja a közrend, közbiztonság megteremtéséért felelősök együttműködésének létjogosultságát is. Tanulmányomban elemzem az állami rendvédelmi, valamint a magánbiztonsági szereplők intézkedési kötelezettségét, valamint eszközrendszerét. Feltárom a hiányosságokból eredő különbségeket, amelyek közvetlen hatást gyakorolnak a társadalom által elvárt közbiztonság megteremtésére. Megvizsgálom azokat a normákat és irányelveket, amelyek szabályozzák a Magyarországon fellelhető kényszerítő eszközök alkalmazásának lehetőségeit. A vizsgálat fő célja, hogy átfogó képet adjon az állami rendvédelem és a magánbiztonság jogi szabályozása, illetve eszközrendszere közötti különbségekről; fókuszban az előirányzott intézkedésikultúra-váltás megteremtésének elősegítése áll.