A Magyar Honvédség megerősítő támogatása a déli jogi határzár határőrizeti feladataibanhatárőrizeti feladataiban - Szénási, Imre (Magyar Rendészet, 2025)
2015-ben rendkívüli bevándorlási hullám alakult ki, amely elérte hazánkat mint tranzitállamot is. A Magyarországra érkező menekültek száma jelentősen megnövekedett, ezért a magyar kormány határőrizeti célú ideiglenes kerítés létrehozásáról rendelkezett a magyar–szerb és a magyar–horvát határszakaszokon. A déli zöld határ teljes lezárása előtt azonban kiderült, hogy a rendőri erők nem képesek a határszakasz hatékony őrzésére, ahhoz igénybe kell venni a Magyar Honvédség erőit is a Rendőrség támogatására. Arra kerestem választ, hogy a honvédek a határőrizeti feladatra vezénylésük előtt és a feladat végrehajtása során milyen felkészítést kaptak, és a kiépített déli határzár határőrizeti feladatainak végrehajtásakor kivonásukig milyen tevékenységekben vettek részt, A hipotézisem az volt, hogy a katonák a határra vezénylésük előtt megfelelő felkészítést kaptak a kényszerítő eszközök használatára és a fegyverhasználati szabályokra. A tanulmányban nyílt forrásokra támaszkodtam, mivel a Magyar Honvédség által kiadott parancsok és intézkedések nem nyilvánosak. Bemutattam a határzár kialakításának és a Magyar Honvédség erői odavezénylésének jogi hátterét is. A Magyar Honvédség határőrizeti és rendvédelmi kiképzési színvonalának emelése érdekében javaslatot tettem a tiszti és altiszti hallgatók felkészítési programjába legalább egy szemeszter erejéig beemelni a felkészítést ezekre a feladatokra.