Az Eurodac adatainak egyfajta elemzése - Ritecz, György (Magyar Rendészet, 2024)
Az Európai Unió menekültügyi rendszerének, vagyis a dublini egyezményben foglaltak hatékony működtetésének technikai hátterét kívánja biztosítani az Eurodac, amely nemcsak a menedékkérők, hanem az irreguláris migránsok és az illegálisan tartózkodók ujjnyomatának összevetésére is szolgál. A szerző elemzi az Eurodac statisztikai adatait mind a három kategóriát érintően a tömeges illegális migrációs hullámtól kezdve (amióta nyilvánosak a statisztikai adatok) a Covid–19 utáni időszakig. Nemcsak a fő tendenciákat mutatja be, hanem érzékelteti, hogy egyes időszakokban, a menekültügyi eljárásokban és az illegális migrációban az egyes tagállamok érintettsége hogyan változott, illetve a migrációs útvonalak szerepe miként módosult az adatok fényében. A tanulmány célja, hogy az Eurodac várható átalakítása előtt felmérje az eddigi tanulságokat, és előremutató ajánlásokat fogalmazzon meg. Éppen ennek érdekében az Eurodac statisztikai adatait összeveti és elemzi az Eurostat és a Frontex kapcsolódó adataival, illetve néhány tagállam releváns hivatalos statisztikáival is. A vizsgálatok és a kutatás eredménye rávilágít, hogy az uniós és a tagállami statisztikák egyes kategóriái, illetve azok értelmezése nem ritkán diszharmonikusak, számos anomáliát generálnak. A tanulmány érzékelteti, hogy az Eurodac tervezett fejlesztése csak részben visz előre.