Folyamatmenedzsment a fizikai biztonság területén - Takács, Soma; Tóth, Attila (Magyar Rendészet, 2024)
A publikáció célja a magánbiztonsági piac szereplőinek körében alkalmazandó folyamatmenedzsment-tevékenység eredményességfokozó hatásainak és a szervezeti szintű folyamatmenedzsment-rendszerbe történő integrációjának ismertetése. A kutatásban bemutatjuk a feltárt szakmai logikai összefüggéseket, illetve azok megjelenését a tevékenységben. A szervezetek stratégiai szintű döntéshozatala során könnyen a feledés homályába kerülhet a szervezeti stratégiába ágyazott fizikai biztonság létrehozása, üzemeltetése és fejlesztése. A vállalatok számára elengedhetetlen kritérium, hogy felismerjék a fizikai biztonság stratégiai szintű jelentőségét, és ennek megfelelően helyezzék előtérbe annak integrálását a szervezeti struktúrába. A stratégia magában foglalja a fizikai biztonsági célok és irányelvek meghatározását, valamint ezen irányelvek és szakmai logikák szerint a felelős személyek kinevezését az eljárás végrehajtására és felügyeletére. A folyamatmenedzsment-rendszer alkalmazása jobb átláthatóságot, rendezettséget, ezáltal hatékonyabb működést eredményez a szakmai területek és a szervezet számára. Emellett a folyamatok integrációja lehetőséget biztosít a folyamatos ellenőrzés és az ellenőrzés során feltárt eltérések vizsgálatát követő fejlesztések kivitelezésére, amellyel biztosítja a szervezet rugalmasságát a piaci viszonyokhoz való alkalmazkodáshoz. Ezek teljesüléséhez elengedhetetlen a fizikai biztonsági folyamatok integrálása a szervezeti szintű folyamatmenedzsmentbe, amely egyszerre elérhetővé teszi a tevékenység hatékony felügyeletének és irányításának lehetőségét is. Az integrált megközelítés hozzájárul a szervezet hosszú távú eredményes működtetéséhez és piaci versenyképességének fenntartásához.