A közösségi rendészet gyöngyösi modellje - Christián, László; Ferenczy, Dániel (Magyar Rendészet, 2024)
Hazánkban a rendszerváltást követően a döntéshozók nem éltek a lehetőséggel, hogy a rendőrséget decentralizált irányba kezdjék el terelni, így néhány kezdeményezést leszámítva, elmaradt a közösségi rendészet országos lefedettségű megvalósítása. Elismert szakemberek szerint napjainkra a rendőrség a központi feladatokra való koncentrálás következtében kezd elszakadni a lakosság szolgálatától, ami nehézkessé teszi az állampolgár és egyenruhás közti bizalomépítést. A kutatás célja a Gyöngyösön bevezetett közösségi rendészeti módszer a lakosság szubjektív biztonságérzetére gyakorolt hatásának vizsgálata. Gyöngyösön településbiztonsági szempontból a kockázati tényezők között főként azok az elemek szerepelnek, amelyekkel bármely átlagos hazai vidéki településen találkozhatunk. Ilyen például az illegális hulladéklerakás, a város mélyszegények által lakott területein lévő közrendfenntartás nehézségei, forgalmasabb közterületeken megjelenő randalírozó személyek. A közösségi rendészet bevezetésének hatásait vizsgáló kutatás részeként a lakosság szubjektív biztonságérzettel kapcsolatos véleményét internetes, a közösségi média felületein megosztott kérdőív segítségével mértem fel. Emellett félig strukturált interjú készült három, a város életében, közbiztonságának alakulásával kapcsolatban releváns szereplővel, akiknek a véleménye valódi hozzáadott értéket képvisel, és segítheti a felállított hipotézisek alátámasztását vagy cáfolatát. A személyes interjúk során arról beszélt Hiesz György, Gyöngyös város polgármestere, Marsi Zoltán r. alezredes közrendvédelmi osztályvezető, valamint Mácsár Lászlóné helyi polgárőr elnökhelyettes, hogy ők miként ítélik meg a szervezet közösségi rendészeti munkáját. A kutatás összesített eredményei szerint a közösségi rendészet bevezetése jelentősen növelte a gyöngyösi lakosság szubjektív biztonságérzetét, és erősítette a lakossági bizalmat a helyi önkormányzati rendészet iránt, így a modell az erre irányuló célkitűzést tekintve sikeres, és más hasonló adottságú településekre ajánlható a bevezetése a lakossági elégedettség és biztonságérzet növelése érdekében.