A fegyveresen és felfegyverkezve elkövetett embercsempészés bűncselekménye napjainkban - Minkó-Miskovics, Mariann (Magyar Rendészet, 2023)
Napjainkban a migráció, különösen annak illegális formája rendkívüli mértékben megnövekedett, egyre többen hagyják el különböző indokokkal otthonukat és keresnek egy másik, biztonságos országot, ahol letelepedhetnek. Magyarországot az illegális migráció tranzitországként nagyobb mértékben érinti, és 2015 óta fokozottan terheli. Az illegális migráció során az embercsempészek mindig kiemelt szerepet töltöttek be, és jelenleg egyre gyakrabban jelennek meg Magyarország határain is, sokszor fegyvereket vagy más veszélyes eszközöket használva. Jelen tanulmány keretében a fegyveresen és felfegyverkezve elkövetett embercsempészés bűncselekményének vizsgálatára kerül sor, figyelemmel annak illegális migrációban betöltött szerepére, így elemezve a jogszabályi hátteret, a releváns joggyakorlatot, az elérhető kriminálstatisztikát, a tanulmány végén megjelenítve, de lege ferenda javaslatok formájában a szabályozás módosításának esetleges lehetőségeit.