Lácacséke a magyar Chicago? Avagy a média felelőssége a kriminálstatisztikák közlésében és értelmezésében: Esettanulmány egy pártfogó felügyelő szemével - Hollósvölgyi, Máté (Magyar Rendészet, 2023)
2019-ben több médium is leközölte az akkor nyilvánosságra hozott kriminálstatisztikai adatok alapján azt, hogy melyik településen mennyi volt az elkövetett bűncselekmények száma 2018-ban. Így került a bulvársajtó és -média látókörébe Lácacséke, amelyet a magyar Chicagóként aposztrofált több sajtóorgánum. Igaz, hogy kimagasló volt a bűncselekmények száma, de egyetlen bűncselekmény-sorozat 36 rendbeli mivolta befolyásolta a kriminálstatisztikát ilyen kedvezőtlen irányba, és az amúgy is hátrányos helyzetű települést még negatívabb fényben tüntette fel a sajtó. Mi a felelőssége a médiának egyes statisztikai adatok közlése kapcsán? Hogyan kell helyesen értelmezni egy kriminálstatisztikát? Erre próbál választ keresni jelen tanulmány.