A bűnfelderítés előzményei - Petrétei, Dávid (Magyar Rendészet, 2022)
Ez a tanulmány a modern, mai értelemben vett kriminalisztika kialakulását, előzményeit mutatja be. A bűn üldözése, megtorlása egyidős az emberi társadalmakkal, mégsem beszélhetünk kriminalisztikáról a 19. század végéig. Ennek oka, hogy akkorra ért össze a büntetőeljárás és a természettudományok fejlődése, a rendészeti szervek kialakulása és a bűnözés átalakulása.