Rendészeti professzionalizmus - Baráth, Noémi Emőke (Magyar Rendészet, 2021)
A tanulmány célja a professzionalizmus elméleti keretrendszerének áttekintése. Arra törekszik, hogy a rendőri professzionalizmust elhelyezze a professzióelméletek között. A professzionalizmust olyan sajátos szakmai és társadalmi érték jellemez, amely egyfajta különleges elhivatottságot feltételez, és fő jellemzője a szaktudás, a felelősségtudat és a csapatszellem, bajtársiasság. A rendészeti stratégiák között is találkozhatunk a professzionalizmus és hatékonyság fejlesztésének gondolatával. A szakirodalmat áttekintve kirajzolódik, hogy a rendőri professzionalizmus beilleszkedik a segítő szakmák profiljába, és elengedhetetlen eleme a szakszerű munkavégzésnek.