A fiatalkorú bűnelkövetők körében leggyakrabban előforduló pszichiátriai kórképek - Bellavics, Mária Zsóka (Magyar Rendészet, 2021)
A bűnelkövetés és a pszichés állapot kapcsolata régóta foglalkoztatja a tudományos világot. Az utóbbi időben számos tanulmány születik, amelyeknek célja, hogy felderítse a bűncselekmények alakulásában az esetlegesen fennálló pszichiátriai zavarok szerepét. Ennek a kapcsolatnak a tanulmányozása a fiatalkorú bűnelkövetők körében különösen fontos, hiszen a gyermek-, illetve serdülőkor mind a bűnözői karrier és a pszichés kórképek szempontjából kritikus időszak. Kutatások több pszichiátriai kórképet azonosítottak, amelyek a normál populációnál a fiatalkorú bűnelkövetőket jóval nagyobb arányban érinti. Ezek közül a legnagyobb jelentősége a diszruptív, impulzuskontroll- és viselkedészavaroknak, a szerhasználati zavaroknak, a figyelemzavaros hiperaktivitásnak, a hangulati zavaroknak, bizonyos pszichotikus kórképeknek, illetve a személyiségfejlődés egyes zavarainak van. Mivel a pszichiátriai kórképek megjelenése és lefolyása mind időben, mind pedig az érintett személyek által produkált tünetek mentén is igen heterogén, ahhoz, hogy megértsük a természetüket, nem elegendő az egyes diagnosztikai kategóriákat ismerni, hanem fontos minél érzékletesebb képet szerezni a gyakorlatban való megjelenésükről. Ennek azért is van jelentősége, mert ezek az állapotok sokszor meghatározzák az abban szenvedőnek az életvitelét, viselkedését, nagyban alakítják személyiségét, illetve a szociális környezetére is hatást gyakorolnak, így szerepük lehet a deviancia alakulásában is. Ennek a tanulmánynak a célja, hogy a fiatalkorú bűnelkövetőket leggyakrabban érintő mentális zavarokat, lehetőleg minél gyakorlatiasabban és életszerűbben bemutassa.