A (Rendőrségi) Belügyi Szemlében közölt, az állambiztonság területével foglalkozó írások áttekintő elemzése az SzKP XXII. kongresszusát követő időszakban - Mezei, József (Magyar Rendészet, 2021)
A hazai állambiztonsági szervezetek jelentős része 1953-tól a Belügyminisztérium keretében látta el feladatait. Ugyanezen év januárjában a Belügyminisztérium elindította a Rendőrségi Szemlét többek között azzal a céllal, hogy e tudományos folyóirat keretében helyet biztosítson a rendőrségi munka során összegyűlt tapasztalatok megosztásának, hogy irányt mutasson a rendőri állománynak, akik ezáltal hatékonyabban lesznek képesek az elméletet a gyakorlatban alkalmazni. Az 1963-tól Belügyi Szemleként kiadott folyóiratnak több olyan rovata is volt, amelyben az állambiztonság valamely szegmensét vizsgálták, mutatták be, de már az első évtől volt kifejezetten olyan rovata is, „A titkos háborúk történetéből” elnevezésű, amely teljes egészében azzal foglalkozott. A párt és az állambiztonsági szervek szoros kapcsolata okán figyelmet érdemel, hogy 1961 októberében került sor a Szovjetunió Kommunista Pártja XXII., míg 1962 novemberében a Magyar Szocialista Munkáspárt VIII. kongresszusára. Jelen tanulmány célja annak áttekintése, hogy a kongresszusokat követő időszakban az ott elhangzottak hogyan jelentek meg a Rendőrségi (Belügyi) Szemlében az állambiztonság területével összefüggésben közzétett publikációkban.