Detektívtestület a főkapitányi jelentések tükrében - Szigetvári, Oszkár (Magyar Rendészet, 2021)
A fővárosi detektívek osztályba sorolására egy évvel a testület megalakulását követően 1886-ban került sor. Ezt követően megkezdődött az alapok lerakása, a szakmai fortélyok kidolgozása, a jogszabályi környezet rendezése. A szervezeti, személyi változásokat, a testület alakulásának főbb mozzanatait az 1895 és 1922 között publikált főkapitányi jelentésekből kiválóan megismerhetjük. A jelentések egyaránt kitérnek a létszám alakulására, statisztikai adatokra, szervezeti változására. Kendőzetlenül olvashatunk a tevékenységet, eredményességet gátló tényezőkről, valamint e problémák orvoslásának lehetőségeiről. A korabeli rendelkezésre álló szakanyagokhoz képest a főkapitányi jelentések az általuk lefedett időszakra vonatkozóan egy sokkal részletesebb, gazdagabb történeti feltárásra adnak lehetőséget.