A járványügyi veszélyhelyzet megélése a próbaidős tiszthelyettesek körében - Borbély, Zsuzsanna (Magyar Rendészet, 2021)
2020-ban hódító körútra indult a világban a koronavírus-járvány. Erre tekintettel a 2019–2020-as tanévben próbaidős évüket töltő tiszthelyettesek körében egy folyamatban levő kutatás részeként felmérték a veszélyhelyzet első két hónapjának megélését, tapasztalatait, hiszen a rendőri állomány tagjaiként a mindennapi feladatellátásukban szerepet kaptak a veszélyhelyzethez kapcsolódó tevékenységek. A vizsgálatot egy általunk összeállított, 14 kérdésből álló minikérdőívként integrálták a kutatásban használt kérdőívcsomagba. A lekérdezés online formában történt, a szakmai vizsgák időszakában (2020. május vége – június eleje), s összesen 28 fő töltötte ki a koronavírus miatt kialakult járványhelyzettel kapcsolatos kérdőívet. A válaszadók körében a hatósági házi karantén ellenőrzése, a határátkelőhelyeken ellátott szolgálat és a kijárási korlátozásokkal kapcsolatos közterületi szolgálat is megjelent feladatként. A válaszadók döntő többsége (85,7%) nem érezte érzelmileg megterhelőbbnek ezen időszak feladatellátását. Fizikálisan ugyanakkor valamivel többen értékelték megterhelőbbnek a szolgálatokat (28,6%). A mintában a legintenzívebb félelemként a családtag fertőzötté válása jelentkezett, ezt követte mások megfertőzése és a kollégák megfertőződése – saját megfertőződésüktől jelentősen kevésbé féltek. Az eredmények alapján valószínűsíthető, hogy a veszélyhelyzet első két hónapjában a próbaidős állomány számára nem jelentett kiemelkedő pszichés terhelést a járványügyi veszélyhelyzethez kapcsolódó feladatok ellátása. Habár az eredmények nem reprezentatívak, de kiindulási alapot jelenthetnek a további vizsgálatok számára, mivel a téma mindenképpen érdemes további kutatásra – különösen, hogy az őszi járványügyi helyzet jelentősen megterhelőbb mindenki számára mentálisan és fizikálisan egyaránt.