Alkalmazott kriminológia és rendészettudomány - Barabás, Andrea Tünde (Magyar Rendészet, 2020)
A kriminológia és a rendészettudomány, valamint az azon alapuló gyakorlati rendészeti munka kapcsolata hagyományosan szoros. Növekszik a bűn iránti érdeklődés életünkben, ezzel felértékelődik mindazon tudományág jelentősége, amely annak csökkentésével foglalkozik. Ezért egyre inkább szükségessé válik azoknak az ismereteknek a beépülése a tudományos gondolkodásba és a gyakorlatba, amelyek a bűnözés kezelése és megelőzése kapcsán a kriminológia művelőinek elméleti munkáiból, valamint az ezeket a megállapításokat vizsgáló empirikus kutatások eredményeiből a rendészeti munkában alkalmazhatók. Az alábbi tanulmány erre alapozva az alkalmazott kriminológia eredményeinek a rendészettudományban lehetséges hasznosulásának főbb területeit mutatja be napjainkban.