Van vagy nincs? Konferenciagondolatok a „cigánybűnözés”-ről - Bozorádi, János (Magyar Rendészet, 2014)
A szerző gyakorló bűnüldöző, aki nap mint nap szembesül a cigány bűnelkövetők magatartásával és a velük szembeni társadalmi ellenszenvvel. Rendőrként érzékeli a kiélezetett társadalmi feszültségeket, ennek következtében hasznosabbnak tartaná a „cigánybűnözés” problémájával való szembenézést, a dolgok nevén nevezését. Különösen káros, hogy nem is mérhetjük magát a jelenséget, mert a fogalom tisztázatlan, a „cigány” megjelölés a rendészeti munkában is tilos.