A „cigánybűnözés” hazugságának konstrukcióiról - Bársony, János (Magyar Rendészet, 2014)
A tanulmány a „cigánybűnözés” fogalmának rasszista, a bűnözésért kollektív felelősséget tételező, náci, fajelméleti gyökereiről szól. Elemzi, hogyan került át a kriminalisztikai és kriminológiai praxis eltérő szóhasználata a köznyelvbe, s miként lett aztán ez a csúsztatásos értelmezés a kommunikáció mainstream területének gyűlöletkeltő gyakorlata a Kádár-korszaktól napjainkig Magyarországon. A cikk figyelmeztet a bűnbakképzés folyamatára, valamint a gyűlöletkeltés polgárháborús veszélyére, mivel nincs nemzeti, etnikai bűn, csakis személyben rejlő, és társadalmi, közösségi okok együttese tesz valakit bűnözővé, egyéni felelősséggel.