Bűnüldözési statisztika a hatékonyság tükrében - Vári, Vince (Magyar Rendészet, 2014)
A bűnüldözés hatékonyságmérése esetén egy olyan komplex rendszer működési vizsgálatát végezzük, amely egy téves alapfeltevés esetén azzal a következménnyel fenyeget, hogy a kapott eredményt magára a rendszerre vonatkoztatva, arra visszacsatolva annak szerkezeti és működési zavarát okozhatja. A statisztikai szemlélet, mint ok, tehát a szervezet formális és informális tényezőinek entrópiáját idézve elő kölcsönhatásba lép a „téves” hatékonysági tézis expresszionált eredményeivel. Tanulmányomban bemutatom az output nyomozáseredményességi statisztika gyengeségeit, szembeállítva ezzel a hatékonyság meghatározásának optimális szempontrendszerét, legvégül pedig kísérletet teszek a hatékonysági tézis képletben történő modellezésére.