A migráció erkölcsi kérdéseiről. A migrációhoz kötődő erkölcsi elemek és szempontok - Valcsicsák, Imre (Magyar Rendészet, 2014)
A tanulmány arra az összetett kérdésre igyekszik választ adni, hogy a rendészet egyik fontos területe, a migráció milyen gyakorlati, erkölcsi szempontokat vet fel, s ezek figyelembevétele miként befolyásolhatja a munka hatékonyságát. A szerző az erkölcsi tartalom sokféleségében kiemeli a migrációhoz tartozó etikai elemek lényeges tényezőit. Írásában arra próbál rámutatni, hogy az erkölcsi tényezők a migráció területének elidegeníthetetlen részét képezik, s a rendészeti munka során az eredményességet, a sikerességet pozitívan befolyásolja az erkölcsi szempontok folyamatos érvényesítése.