A szervezett bűnözés történeti és szociológiai aspektusai - Bezsenyi, Tamás (Magyar Rendészet, 2015)
A 20. század második felében a szervezett bűnözés egyre inkább részévé vált a diskurzusnak. A szervezett bűnözés fogalmát sok esetben egymással ellentétes értelemben és különböző kontextusokban használják a történet- és a társadalomtudomány képviselői. Jelen tanulmány arra keresi a választ, hogy mennyiben lehet modern jelenségnek tekinteni a szervezett bűnözést, illetve — mint modern illegális tevékenység — milyen szempontból különül el a terrorizmustól és a maffiától. A szervezett bűnözés definiálhatóságának határai rámutatnak arra, hogy miként ismerhetjük meg ezt a típusú bűnelkövetői tevékenységet.