A mentálisan beteg fogvatartottakkal mint speciális fogvatartotti kategóriával szemben megvalósuló embertelen, megalázó bánásmód – II. rész: Az Emberi Jogok Európai Bíróságának esetjoga - Juhász, Andrea Erika (Magyar Rendészet, 2015)
Jelen tanulmány bemutat néhány, a mentálisan beteg elítéltek fogva tartásával kapcsolatos releváns ítéletet. Ezekben az ügyekben megállapította a Bíróság az Egyezmény 3. cikkének megsértését. A legtöbb esetben a megfelelő egészségügyi ellátás hiánya eredményezett embertelen, megalázó bánásmódot. Végül a tanulmány az ítéletek alapján összegzi a mentálisan beteg fogvatartottak speciális igényeit.