A Szent Korona 1978-as hazatérése, rendőrségi biztosítása és védelme - Rácz, János (Magyar Rendészet, 2015)
Az Egyesült Államok 39. elnöke, Jimmy Carter úgy döntött, hogy visszaadja a Szent Koronát a magyar népnek. A magyar politikai vezetés utasítására a rendőrségnek kellett biztosítani a Nemzeti Múzeumban kiállított koronát és a koronázási ékszereket. Az 1978. január 5-én elfogadott terv szerint 33 rendőr vett részt a feladat végrehajtásában. A politikai vezetés úgy határozott, hogy polgári fegyveres őrséget is alkalmaznak. A 37 főt a rendőrség képezte ki. A politikai jellegű akciók kivédésére operatív biztosítással figyelték a múzeumba látogatókat. Ez felesleges volt. Később a rendőri erőket csökkentették, a továbbiakban csak ellenőrizték a polgári fegyveres őrség munkáját.