A rendészet megjelenése a közigazgatás viszonyrendszerében - Mészáros, Medárd (Magyar Rendészet, 2015)
Bizonyos aspektusokból kiindulva a rendészetet a közigazgatás részének tekinthetjük. A szerző írásában arra igyekszik reflektálni, hogy fogalmi alapon miként kapcsolódik a rendészet a közigazgatáshoz. A rendészethez talán a legszorosabban kötődő fogalom a biztonság. Elmondható, hogy a közigazgatási szférában dolgozók végzik el a biztonsággal összefüggő feladatok és az ezzel kapcsolatos hatósági jogalkalmazás mintegy 90 százalékát. Megállapítható, hogy a rendészet döntően és kiemelten közigazgatási megnyilvánulás. Ebből pedig az következik, hogy deduktív eljárással a közigazgatás fogalmi eleméből eljuthatunk a rendészet fogalmához, vagyis logikai alapon a közigazgatás meghatározásából eljutunk a rendészet lényegéhez, tartalmi jellemzőihez.