Kriminológia és rendészet - Barabás A., Tünde (Magyar Rendészet, 2015)
A tanulmány a kriminológia tudományának a rendészeti felsőoktatásban játszott szerepét mutatja be. A szerző végigkíséri a kriminológia kialakulásának és önálló tudományággá válásának történetét, amelynek során a rendészet szempontjából jelentős fordulópontokat emeli ki. Ezt követően a kriminológia három olyan fő területét mutatja be — az áldozattá válás és az áldozatok kezelése, a látens bűnözés, valamint a bűnözési félelem kérdéskörét —, amelyek kiemelt jelentőségűek a rendőrségi munka szempontjából. Ezek ugyanis azok a pontok, ahol a rendőrség és az állampolgárok a leggyakrabban „találkoznak” egymással, amelyek a leginkább érintik a lakosság széles körét, és a legjobban ronthatják biztonságérzetét. Ugyanakkor éppen ezeken a területeken lehet különösen hatékony a rendőrség megfelelő fellépése. A kriminológiai kutatások naprakész beépítése a képzésbe folyamatosan zajlik, és ez lehetőséget teremt arra, hogy a kriminológia valóban „alkalmazott” tudománnyá váljon, eredményei a gyakorlatban hasznosulva segítsék a rendőrök munkáját.