Az orosz rendőrség tevékenységének társadalmi ellenőrzése - Szűcs, Gáborné (Magyar Rendészet, 2015)
Oroszországban 2011-ben új rendőrségi törvény lépett érvénybe, amelynek legfontosabb célja az volt, hogy a (korábbi „milícia” helyett ezután „polícia” elnevezésű) szervezet társadalmi elfogadottságát növelje. A törvény lehetővé teszi, hogy állampolgárok, civil szervezetek kísérjék figyelemmel a végrehajtását, a rendőrség mindennapi tevékenységét, erkölcsi színvonalának alakulását. A civil ellenőrzési folyamat megvalósulását, eredményeit a média nyomon követi. A sajtóreflexiók alapján bizonyos (ha nem is teljes) képet kaphatunk erről az Oroszországban ezen a téren eddig szokatlan állampolgári kontrollról.