A határőrség megalakulása, valamint tevékenysége az első években (1945—1950) - Fórizs, Sándor (Magyar Rendészet, 2015)
A második világháború utáni határőrséget, a Honvéd Határőrséget hetven éve, 1945 tavaszán alapították, és 1949. december végéig tevékenykedett. A publikáció a Honvéd Határőrség működésének körülményeit mutatja be, eredetileg az alapításról megemlékező konferencia számára. Elemzi az akkori viszonyokat, a szovjet megszállás hatását, a nemzetközi helyzet jelentette problémákat, az idegenrendészet viszonyait. Megismerhetjük a szervezet többszöri átalakítását és a fennállását meghatározó gazdasági viszonyokat.