Nemzetközi együttműködési lehetőségek a felsőoktatásban — különös tekintettel a pénzügyőrtisztképzésre - Szabó, Andrea (Magyar Rendészet, 2016)
Anno a középkori egyetemek nemzetközi intézményeknek számítottak, az oktatás egységesen latin nyelven folyt. A 19. században — sok más terület mellett — a felsőoktatás is megindult a nemzetivé válás útján, az intézmények befelé fordultak, általánossá vált az anyanyelvű oktatás. Mára a felsőoktatás ismét a nemzetköziesedés felé tart. Egyre intenzívebbé vált az együttműködés, illetve a hálózatosodás az intézmények, oktatók, hallgatók és kutatók között. Az Európai Unió oktatáspolitikája egyre nagyobb szerepet kapott a közösségi politikákban, s ez a rendelkezésre álló források segítségével a nemzeti oktatási politikák fejlődésére is hatással volt.