A normaszegő magatartás megjelenése szegregált lakótelepeken - Szijártó, Lívia (Magyar Rendészet, 2016)
A rendszerváltás után hazánkban gazdasági differenciálódási folyamat indult el, amelynek következtében sokan munkanélkülivé váltak, míg mások a piaci verseny kialakulása során komoly anyagi előnyre tettek szert. Az ország egyes térségeiben nem következett be gazdasági fellendülés, az elszegényedés pedig a jobb anyagi helyzetben lévők migrációjával és a lakóházak elértéktelenedésével járt együtt. Ezeken a területeken tartóssá vált a munkanélküliség, a létbizonytalanság és a mélyszegénység. Az elmaradott térségekben élők lehetőségei korlátozottak mind az oktatás, mind a foglalkoztatottság terén. A gazdasági alapon létrejövő lakóhelyi szegregáció hosszabb távon gyengíti az állam szabályozó szerepét, ezáltal megnöveli a normaellenes magatartás valószínűségét. Jelen tanulmány célja, hogy bemutassa a szegregált élethelyzetből fakadó szocializációs és társadalmi nehézségeket.