Embercsempészek kontra Európai Unió és Magyarország - Varga, János (Magyar Rendészet, 2017)
Az Európai Unióba irányuló tömeges méretű migráció során az embercsempészek aktivitása és ezzel együtt megszerzett profitjuk jelentősen megnőtt. Az embercsempészés olyan súlyos bűncselekmény, amit jellemzően nemzetközi szervezett bűnözői csoportok hajtanak végre. A tanulmány vizsgálja az embercsempészés elleni fellépés nemzetközi jogi alapjait, politikai dokumentumait, statisztikai adatok alapján bemutatja és elemzi helyzetét a globális szintéren, az Európai Unióban és Magyarországon. Következtetése szerint az embercsempészés intenzitása a jövőben még tovább fog emelkedni.