Az agyolvasó monoscanner elméleti modellje - Fenyvesi, Csaba (Magyar Rendészet, 2018)
A poligráf hasznos igazságkutató felderítő eszköz, ám nem detektálja az őszintétlenség (hazugság) okát. Nem ismerjük a „miért hazudik?” kérdésre a választ. Ezért célszerű lenne az önkéntesen vállalkozó vizsgált személy gondolatának leolvasása, lefényképezése. Ennek eszközét a természettudomány képviselőinek kellene feltalálnia. A képolvasás nagyban elősegítené a múltbeli releváns tények megismerését. Ugyanígy az emberi test szagának molekuláris feltérképezése, természettudományos alapú megismerése segítené a szagazonosítás új, hatékony módszerének megalkotását.