Az agy nem hazudik. Műszeres valóság-ellenőrzés — komputeres grafometriás vizsgálat - Agárdi, Tamás (Magyar Rendészet, 2018)
A hazugsághoz, a szándékos valóságtorzításhoz a köznyelvben negatív értékítélet kapcsolódik. Másfelől a következő gondolatok is megjelentek a hazugságról: „A művészet hazugság, melynek segítségével felismerjük az igazságot.” (P. Picasso) „A hazugság megöli a szerelmet. De csak az őszinteség öli meg igazán.” (E. Hemingway) Pszichológiai szempontból elengedhetetlen, hogy morális kontextustól megtisztítva vizsgáljuk, mi történik az agyban hazugság, csalás, megtévesztés közben. Jelen dolgozat ennek jegyében vizsgálja a hazugságot. Ezenkívül bemutatjuk a műszeres vallomás-ellenőrzésnek egy íráspszichológiai, komputer támogatta írásvizsgálat lehetőségeit a hazugság leleplezésében.