Szemelvények az egykori Budapest boltőrségének működéséből - Ernyes, Mihály; Lippai, Zsolt (Magyar Rendészet, 2026)
Cél: A tanulmány elkészítésének célja Magyarország fővárosában, Budapesten, a 19–20. század második negyedéig működő boltőrség sokak által csak kevéssé ismert történetének és működésének vizsgálata. Módszertan: A tanulmány szerzői gyakorló rendészeti szakemberként elemzik a fővárosi boltőrség működésével kapcsolatban fellelhető tanulmányokat, levéltári és a korabeli sajtóban megjelent forrásokat, bepillantást adva a századfordulós Budapest vagyon- és rendvédelmi szervezeteinek napjainkra már feledésbe merült működésébe. Megállapítások: Az olvasó betekintést nyer a vagyonvédelmi tevékenységhez kötődő magán vagy önkormányzati szervezésű és fenntartású boltőrség tevékenységébe. Bepillantást adva a biztonság mint közös küldetésünk megteremtése egyik speciális, korabeli szervének mindennapjaiba. Érték: A tanulmány szerzői a magánbiztonság átfogó tudományos kutatásához kívánnak hozzájárulni, felismerve annak tényét, hogy a kutatott téma a rendőri működés folyamatosan időszerű kérdése, ugyanis a rendőrség működésében az elmúlt évtizedek számos, addig nem tapasztalt helyzetet eredményeztek. A feladatok és elvárások mennyiségi és minőségi átalakulása a biztonság megteremtésének és fenntartásának állami és nem állami szereplői közötti kapcsolat átértékelését is szükségessé teszi. A tanulmány ezen tevékenység tanulmányozásához nyújt segítséget.