Gondolatok a hazai roma rendőrök szakmai pályafutásáról egy angol rendészeti kutatás kapcsán - Lakatos, Róbert (Magyar Rendészet, 2026)
Cél: Elméletben tudjuk, hogy Magyarországon a cigány származású rendőrök létszámának további növelése több okból is fontos lenne. Egyfelől a társadalmi felzárkózás és mobilitási mutatók javítása alapvető társadalmi érdek, másfelől a szektor sajátosságainak figyelembevétele mellett a bűnüldözés eredményeinek javítása szempontjából is számos előnnyel járna. Amennyiben elismerjük azt, hogy szükség van a cigány származású rendőrök létszámának növelésére, az ehhez kapcsolódó nehézségek felismerése után a tudományos alapokon nyugvó törvényszerűségek vizsgálata majd gyakorlatba való átültetése szükséges a megoldás megtalálása érdekében. Módszertan: Az Egyesült Királyságban 1998 augusztusa és 1999 januárja között nyolc rendészeti szervezeti egységnél folytattak kutatást a kisebbségi rendőrtisztek szolgálatba lépését követő előrehaladásáról, azzal a céllal, hogy azonosítsák azokat a tényezőket, amelyek közvetlenül és közvetve befolyásolják az etnikai kisebbségi rendőrtisztek karrierjét (Bland et al. 1999). A kutatás kitér a személyi nyilvántartásokra, a toborzás és a szakemberek megtartásának nehézségeire, a kisebbségek előmeneteli nehézségeire és a kevéssé reprezentatív kisebbségi jelenlétre a rendészeti szakfunkciókban. Megállapítások: A területen számos megoldandó probléma és még elvégzendő feladat többek között a toborzás és megtartás jelentőségének felismerése, a rendészeti terület népszerűsítése és a jó példák mutatása az oktatási intézményekben. A rendszerben lévő roma rendőrök karrierútjának áttekintése felhasználható adatokkal szolgálhat csakúgy, mint az egyéni életutak és a megvalósult sikeres életpályák elemzése. A már rendszerben lévő cigány rendőrök előmeneteli lehetőségeik és származásuk összefüggései, valamint hitelességük és esetleges hitelességhiányuk veszélyeire is kitér a tanulmány. Érték: Tanulmányomban segítségül hívtam és egyben összehasonlításként sorvezetőül vettem a hivatkozott Home Office kutatását annak érdekében, hogy képet adjak arról, mi jellemzi a hazai kisebbségi rekrutációt, és az etnikai kisebbséghez tartozó szakemberek megtartását a magyar rendőrségnél. Tanulmányom a roma kisebbséghez tartozó rendőrtisztek karrierprofiljának vizsgálatával sürgeti az európai összehasonlító rendészeti kutatások megerősödését.