Hogyan kommunikálunk? Kutatói rendőrkávéház és fókuszcsoportos interjú a Pest vármegyei rendőrök körében, 2. rész - András, Hunor Lehel (Magyar Rendészet, 2026)
Bevezetés: A rendőrség külső és belső kommunikációját egy átdolgozott, 2023-ban kiadott norma szabályozza. Sok más terület mellett, a kommunikációval szemben is elvárás a hatékonyság, azonban jelenleg a magyar rendőrségnek nincs egységes kommunikációs stratégiája. Célkitűzések: Két vármegye rendőreinek bevonásával arra kerestem a választ, hogy a rendőrök hogyan kommunikálnak egymással, vezetőikkel, a társszervekkel és médiaszolgáltatókkal, továbbá a rendőrség mint szervezet miként és milyen csatornákon keresztül jeleníti meg magát a külvilág irányába. Módszertan: Először kutatói rendőrkávéház segítségével kérdeztem meg a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársait. A heterogén mintavétellel kiválasztott rendészeti és bűnügyi területről érkezők négy előre meghatározott, rendőrségi kommunikációt érintő témában mondhatták el véleményüket, meglátásaikat. Ezután félig strukturált fókuszcsoportos interjú keretében a helyi szervek bűnügyi, valamint rendészeti vezetői nyilatkoztak a belső és külső kommunikációról. Eredmények: A kutatásba bevont rendőrök egyetértettek abban, hogy több területen is változtatásokra lenne szükség a rendőrség belső és külső kommunikációjában. A közösségi médiában való megjelenés és tartalomgyártás a külső kommunikációnak talán az egyik legérzékenyebb és egyben kevésbé szabályozott területe. Egy komplex követelményeket és garanciákat tartalmazó, átfogó kommunikációs stratégia képes lenne lefedni a közösségi média részletszabályait is. Konklúzió: A rendőrség rövid, közép- és hosszú távú szervezeti céljainak lefektetéséhez és megvalósításához egy olyan tervre van szükség, amely tartalmazza a fő irányt, felkészít a jövő várható és váratlan eseményeinek kezelésére. A belső kohézió erősítése érdekében mindezt közvetítve az állomány körében, valamint hatékony külső kommunikációval a kívülállók számára, ezzel is növelve a rendőrség és az egyes rendőrök pozitív társadalmi megítélését.