A terrorizmus bűnözésföldrajzi vonatkozásai Európában, különös tekintettel Franciaországra - Vajda, Endre Edvárd (Magyar Rendészet, 2026)
Cél: A tanulmány fő célja, hogy empirikus kutatás keretein belül, Franciaország és az iszlám kapcsolatára fókuszálva áttekintse és ismertesse a muszlim bevándorlás demográfiai következményeit, továbbá a 2014 és 2023 között Európában történt terrortámadások legfontosabb jellemzőit. Módszertan: A vizsgálat során az adatgyűjtő eljárás és az információk hitelességének az ellenőrzése után a releváns adatokat statisztikai tábálazatokba rendezem. Kvantitatív adatelemzés során a gyakorisági eloszlást, szóródást és a korrelációt vizsgálom, majd az arányszámítások és az összehasonlító analízis alapján ismertetem a tanulmány szempontjából legrelevánsabb következtetéseket. Megállapítások: Az eredmények azt igazolják, hogy az európai muszlim populáció jelentős mértékű növekedésével párhuzamosan megjelent a radikális iszlám mozgalom, amelyben a 2014 és 2015 évi közel-keleti események is komoly szerepet játszottak. A vizsgált időszakban az iszlamista terrorizmus jelentette a legnagyobb fenyegetést Európa számára, a legsúlyosabb terrortámadások Franciaországban következtek be. Érték: Az eredmények segíthetik az Európában letelepedett muszlim lakosság integrációjával kapcsolatban felmerült vallási és kulturális kérdések megértését, tovább átfogó képet adnak arról, hogy milyen tényezők nehezíthetik a társadalmi beilleszkedés folyamatait. Az aktuális terrorista trendek azonosítása, az elkövetői körök és módszerek ismerete támogatást jelent a terrorizmus elleni stratégiák összeállítása során, az erőforrások célirányos alkalmazása pedig megteremti a hatékonyabb bűnüldöző tevékenység lehetőségét.