Gondolatok az intézkedéstaktika oktatásának feladatairól - Mátés, Gábor (Magyar Rendészet, 2026)
Bevezetés: Az intézkedéstaktika a rendészek igen összetett és minden más rendészeti ismeretet szintetizáló tevékenysége. Ennek oktatása kiemelt figyelmet igényel, azonban az oktatói kompetenciák fejlesztése ezen a területen eddig háttérbe szorult. Célkitűzések: A dolgozat elsősorban a rendőrség, azon belül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar intézkedéstaktikai oktatásfeladatait vizsgálja, és ennek a munkakörnek a fejlesztésével kapcsolatban tesz javaslatokat, ám ezek a feladatok jelen vannak más rendészeti szervek intézkedéstaktikai képzésében is. Módszertan: A kutatás eredményei az intézkedéstaktika oktatói feladatokról szóló dokumentumok vizsgálata, egyéb hazai és külföldi szakirodalmak vizsgálata és a szerző ötéves oktatói tapasztalata alapján születtek meg. Eredmények: Megállapítom, hogy az intézkedéstaktika oktatását oktatói beosztásban lévő rendőrök végzik, és a beosztások betöltésekor az oktatói kompetenciák kevesebb figyelmet kapnak, mint a rendőri kompetenciák. Külön figyelmet fordítok a mesteroktatói munkakör elemzésére. Bemutatok egyes pedagógiai alapfogalmakat, köztük az oktatást és a kiképzést, és rámutatok a két fogalom tartalmi jegyei és ezeket a tevékenységeket végzők felkészítése közti különbségre. Bemutatom a kimeneti követelmények meghatározásának, valamint az oktatók pedagógiai képességeinek fejlesztésének jelentőségét. Rámutatok az oktatói kompetenciák növelésének lehetőségeire, valamint kiemelem az oktatók tevékenységükkel kapcsolatos felelősségét. Konklúzió: A vizsgálatok rámutattak, hogy az oktatói kompetenciák és a rendőr szakmai kompetenciák fejlesztését egymástól el kell választani, és az oktatói kompetenciák fejlesztésére a jelenleginél nagyobb hangsúlyt kell fektetni.