Az OZORA fesztivál közlekedésbiztonságát befolyásoló tényezők - Tamás, Suszter (Magyar Rendészet, 2025)
Bevezetés: A fesztiválok gépjárművel történő megközelítése, a fesztivál környezetében biztosított parkolás és a környék közlekedésbiztonsága a fesztiválturizmus biztonsága szempontjából egy külön vizsgálandó, de nagy figyelmet igénylő területet. Célkitűzés: A rendezvényekre egy időben, gépjárművekkel érkező tömegek, a nem megfelelő közlekedési megoldások esetén, olyan problémákat tudnak okozni, amelyek jelentős kihatással vannak a környék közlekedésbiztonsági helyzetére, a látogatók és az ott élők hangulatára, előítéleteire. A nem megfelelő közlekedésbiztonsági intézkedések esetén a vártnál nagyobb, esetleg hosszasan feloldhatatlan torlódások alakulhatnak ki, és ez jelentősen megnehezítheti a környéken élők, az arra közlekedők és szükség esetén a hatóságok – mentők, tűzoltók, rendőrség – szabad mozgását. Tanulmányomban a 2024. évben megtartott OZORA fesztivál során kialakult, a közlekedés biztonságát befolyásoló körülményeket mutatom be. Módszertan: Kutatásom kvalitatív és kvantitatív adatgyűjtésen, valamint szakirodalmi feldolgozáson alapul. Az OZORA fesztivál helyszínén, a rendőrség, a szervező és a civil biztonság szakembereinek személyes egyeztetésén terepkutatást és adatgyűjtést végeztem. A téma részletes megismerése érdekében interjút készítettem a fesztivált szervezőkkel, valamint a biztosításban részt vevő rendőri vezetőkkel, továbbá figyelembe vettem az általam készített, a fesztivállátogatóktól felvett internetes kérdőív közlekedésbiztonságot célzó kérdéseire adott válaszok eredményét is. Eredmények: A tanulmány kutatási eredményei alapján megállapítható, hogy a nem jól vagy a későn kezelt közlekedési szituációk jelentős problémákat tudnak okozni egy adott fesztivál közlekedésbiztonságának szempontjából. Elmondható, hogy a közönség jelentős része közel egy időben gépkocsival érkezik a fesztivál területére, és közel egy időben is kívánja azt elhagyni, ezért kiemelendő a megfelelő közlekedésbiztonság kooperatív megteremtése. Konklúzió: A rendőrség, a szervező és a biztosításért felelős civil biztonsági szakemberek között a folyamatos kommunikáció erős és megfelelő alapot teremt a problémák azonnali felismerésére és feloldására, de a rendőrség szakhatósági előírásai és azok ellenőrzése a szervezőt olyan, a jövőt érintő intézkedések bevezetésére késztetik, amelyek tovább fokozzák a fesztivál biztonságát.