Speciális Önkéntes Rendőrség az Egyesült Királyságban - Pál, Kardos (Magyar Rendészet, 2025)
Cél: Az Egyesült Királyságban működő, önkéntesekből álló rendészeti szervezet, a Speciális Önkéntes Rendőri egység tevékenységének és összetételének elemzése, a működésére vonatkozó szabályozás bemutatásával. Módszertan: A tanulmány szerzője magyarországi önkéntes polgárőrként, gyakorló rendészeti szakemberként vázolja fel a brit önkéntes szervezet működését érintő fontosabb kérdéseket, annak működését, az általa meghatározónak ítélt szabályozási elemeket, a tagságra vonatkozó legfontosabb jellemzőket, párhuzamot vonva a hazai önkéntesek szerepvállalásával. Megállapítások: A szerző az Egyesült Királyság különleges rendőrségének a közrend, közbiztonság megteremtésében és fenntartásában való jelentős szerepét elemzi, rámutatva, hogy a különleges rendőri szerep – az ahhoz való tapasztalatszerzés terepeként – előszobája lehet a hivatásos rendőrré válásnak. Érték: A tanulmány az önkéntes szervezeti működés átfogó tudományos kutatásához, feltérképezéséhez kíván hozzájárulni, felismerve annak tényét, hogy a kutatott téma, a bűnmegelőzés, a közrend, a közbiztonság fenntartásában való önkéntesi közreműködés folyamatosan időszerű kérdés, az önkéntesek szerepvállalása pedig fontos és jelentős segítség a rendőrség számára.