Diplomáciai sikereink – rendvédelmi profizmus a színfalak mögött - Mónika, Bartos (Magyar Rendészet, 2025)
Bevezetés: Két- és többoldalú kapcsolataink és az ezeket kísérő diplomáciai események nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy biztosítsuk helyünket a nemzetközi térképen, és erősítsük országimázsunkat. Külföldi vendégeink legnagyobb része nemzetközileg védett személy, vendéglátóik pedig Magyarország érdekei szempontjából fontosak, biztonságuk garantálása a tárgyalások sikerének alapja. Célkitűzések: A tanulmány célja, hogy bemutassa a diplomáciai események hátterében zajló, azok biztosításához szükséges összetett, profizmussal kivitelezett rendvédelmi munkát. Módszer: A dolgozatban vázolom a védett személyek és a kijelölt létesítmények védelmére vonatkozó nemzetközi és hazai jogi környezetet. A jogszabályok elemzésén keresztül bemutatom azt a jogi keretrendszert, amelyben a biztosításban érintettek tevékenykednek. A megvalósítás gyakorlatára az empirikus kutatás kvalitatív módszerével, interjúk segítségével világítok rá. A Készenléti Rendőrség, a Terrorelhárítási Központ szakterületért felelős vezetőivel és az Országgyűlési Őrség parancsnokával folytatott megbeszélések tartalmát a kondenzáció és a kategorizáció módszerével elemzem. A jogszabályok és az interjúk értékelését követően vonom le a következtetéseket. Eredmények: Az elemzésekből, értékelésekből megállapított tanulságok arra világítanak rá, hogy a védett személyek biztonságának garanciája a csapatban gondolkodó szakember. A személyvédelem folyamatos evolúción megy keresztül. Alapelv, hogy a védett személy épségben, akadályoztatás nélkül tudja végezni a munkáját, s hogy az ő védelme diszkréten történjen. A biztosítás kulcsszavai: az információ, az aktualitás, a prevenció, az időfaktor, a tervezés, a képzés, a tanulás, a leggyengébb láncszem, a csapatmunka, a társadalmi megítélés. Következtetések: A jogszabályok statikus környezetet teremtenek, azonban a megvalósítás dinamikus környezetben valósul meg, amely során számos kihívással szembesülnek a biztosításban részt vevő szakemberek. Feladatuk profizmussal történő végrehajtása nélkülözhetetlen diplomáciai sikereinkhez. Az esetlegesen bekövetkező hibának súlyos társadalmi hatásai, akár nemzetközi következményei lehetnek.