Az érvényes szellemi tulajdonjogok és a felderített jogsértések közötti összefüggés az Európai Unió tagállamaiban - Olivér Tamás, Csiki (Magyar Rendészet, 2025)
Cél: Az Európai Bizottság és az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala 2024 novemberében közös jelentésében publikálta a 2023-as év szellemi tulajdonjogokat érintő belterületi lefoglalásainak és a vámeljárások során végrehajtott visszatartásainak statisztikai adatait a szellemi tulajdonjogok megsértése tekintetében. A rekordmennyiségű, közel 152 millió darab hamis termék felderítésének 98%-át az Európai Unió 10 tagországának eredményei alkotják. A tanulmány célja feltárni, hogy az eredményesebb és kevésbé eredményes tagországok tekintetében megállapítható-e összefüggés a nemzeti szintű gazdaságban a szellemi tulajdonjogok betöltött jelentősége és a felderítési adatok összevetése kapcsán. Módszertan: A kutatás szekunder elemzésre épül, amelynek során a releváns nemzetközi szakirodalmat és adatbázisokat tekintettem át. A kvantitatív vizsgálat részeként az érvényes szellemi tulajdonjogok száma alapján sorrendet állítottam fel a tagországok között, amelyet összevetettem az említett felderítési adatokkal. Megállapítások: A kutatás eredményei azt mutatták, hogy a hipotézis – miszerint azon tagállamok, amelyek gazdasága erősen támaszkodik az innovációra és azok megóvására, nagyobb figyelmet fordítanak a jogérvényesítés fontosságára – nem minden esetben bizonyítható. A felállított modell finomhangolására, hosszabb időtávú adatok elemzésére, illetve további szempontok és mutatók bevonására van szükség a pontosabb helyzetkép megalkotása érdekében. Érték: Amennyiben sikerül tudományos módszerekkel bizonyítani a fenti összefüggést és ráirányítani a kevésbé eredményes tagállamok döntéshozóinak figyelmét a szellemi tulajdonjog védelmének fontosságára, az pozitív hatással lehet a gazdaság fejlődésére, valamint a vásárlók és a fogyasztók biztonságára. Tájékoztató megjegyzés: A doktori tanulmányok részét képező kutatás eredményeiből levont következtetések, függetlenül azok nyilvánosan elérhető forrásától, a szerző sajátjai, és nem feltétlenül tükrözik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala hivatalos álláspontját vagy véleményét. A publikáció a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Tudományos Tanácsa támogatásával készült.